duminică, 30 mai 2010

Flex Wheeler

Numele sau complet este Kennet Wheeler si s-a nascut in 23 august 1965 in Fresno,California SUA.
A inceput prin a practica artele martiale,lucru care il face si in prezent,orientandu-se mai apoi spre antrenamentele de culturism.
Primul sau concurs de culturism a fost in anul 1981,unde a ocupat locul 6 din 7 concurenti,la varsta de 16 ani.
A devenit culturist profesionist abia in 1992 cand a castigat Campionatele Nationale ale Americii si openul.
Cel mai bun loc ocupat la Mr. Olympia a fost locul 2,in anii 1993,1998 si 1999,la o inaltime de 1,78 m si cu o greutate de concurs intre 107-120 kg.
Cea mai mare  dezamagire a carierei a fost "pierderea concursului Arnold Clasic" 1996 in fata lui Kevin Levrone si aproape ca l-a facut sa renunte la sport.In anul 1999 este depistat cu o boala cronica la rinichi care necesita transplant.Se retrage definitiv din competitii in 2002 iar in 2003 primeste un transplant de rinichi.

Shawn Ray

S-a nascut in 9 septembrie 1965 in Placentia,California SUA,fiind cel mai tanar dintre copiii familiei Ray (3 baieti si 2 fete).
In liceu,Shawn era cotat drept unul dintre cei mai buni fotbalisti din campionat,cu toate acestea,prin temperamentul si personalitatea sa,era inclinat spre sporturile individuale,asa ca a inceput sa practice boxul si mai tarziu culturismul.
Dupa numai 5 luni de antrenament se inscrie la un concurs regional unde obtine locul 2 si premiul pentru cel mai frumos program liber ales.O saptamana mai tarziu participa la "California Gold Cup" unde castiga la categoria mijlocie,plus premiile pentru cel mai musculos concurent,cel mai frumos program si desigur,openul.Mai tarziu avea sa declare : "Am jucat o jumatate de an fotbal american si am obtinut o cupa,la un concurs de culturism am obtinut 4 cupe intr-o singura seara!".

Febra musculara - "Ce trebuie sa fac?"

Daca esti incepator intr-un sport sau orice activitate fizica,sigur te vei lovi de febra musculara si te vei intreba "ce trebuie sa fac?".Iata cateva repere :
  • Asteapta!Durerea va disparea in 3-7 zile fara nici un tratament.
  • Evita eforturile intense,care accentueaza durerea.
  • Este bine sa faci exercitii aerobice usoare - in acest fel vei creste fluxul de sange de la nivelul muschilor afectati,fapt care va diminua durerea.
  • Executa exercitii usoare de stretching pentru zona afectata.
  • Maseaza usor muschii care dor (eventual cu putina gheata invelita intr-o panza).
  • Poti incerca un medicament antiinflamator nesteroidian (de exemplu,aspirina sau Ibuprofen),care poate reduce temporar durerea,fara sa accelereze insa vindecarea.
  • Exista unele dovezi ca vitamina C ar reduce durerea.
  • Durerea trebuie sa se reduca substantial inainte de a face un nou antrenament intens.
  • Incalzeste-te bine inainte de antrenament.
  • Daca durerea intensa persista mai mult de 7 zile,mergi la un medic.

sâmbătă, 29 mai 2010

Mineralele

Mineralele si sarurile minerale sunt implicate in functiile vitaminelor cu care formeaza in 90% din cazuri un intreg,un tot unitar.Protidele,grasimile,zaharurile,vitaminele si mineralele interactioneaza neintrerupt in organismul nostru,se completeaza si isi potenteaza reciproc functiile,fiecare dintre aceste clase de substante are nevoie de celelalte pentru a functiona.
Daca in cazul proteinelor cantitatea primeaza,in sensul ca trebuie sa consumati pe luna mai multe sute de grame,in ceea ce priveste mineralele,lucrurile stau exact invers;acestea actioneaza efectiv prin simpla prezenta in organism si nu prin cantitati.

Vitaminele

Sunt substante organice,care,alaturi de constituentii de baza ai materiei vii (proteine,glucide,lipide),stimuleaza procesele metabolice,contrinbuind in mod efectiv la functionarea organismului.Sub aspect chimic,vitaminele sunt micromolecule ce indeplinesc roluri insemnate cum ar fii cele de coenzime,activatori enzimatici,oxidoreductori si transportori de hidrogen.
In functie de solubilitatea lor,vitaminele se impart in : liposolubile (solubile in grasimi si solventi organici) si hidrosolubile (solubile in apa).

Beti apa!

  1. Nu subestimati cantitatea de apa pierduta prin transpiratie - Trebuie sa beti doua cani de apa pentru fiecare jumatate de kg pierdut in timpul antrenamentului.Puteti pierde 1-4 kg de apa intr-o ora ceea ce cere 4-16 cani pentru refacere.Cantariti-va inainte si dupa antrenament pentru a determina cu exactitate cata apa pierdeti.
  2. Consumati apa pe parcursul antrenamentului - Tineti o sticla de apa la indemana.In timpul antrenamentelor dure,beti 1/4 l la fiecare 15-20 minute.
  3. Nu asteptati sa vi se faca sete pentru a bea apa - Senzatia de sete nu este un senzor acurat al starii de hidratare.
  4. Luati o sticla de apa la serviciu si beti-o pe parcursul zilei.
  5. Nu consumati cafea cofeinizata,ceaiul sau apa minerala in loc de apa - Aceste lichide au rol de diuretice,eliminand apa din corp,deci consumati aceste lichide diuretice cu moderare.
  6. Tineti minte ca bolile ca raceala si gripa pot duce la deshidratare - Urmati deci sfatul medicului - beti multe lichide - dar asigurati-va ca nu au efect diuretic.
  7. Sportivii ar trebui sa consume mai mult decat conventionalele 8 pahare de apa pe zi - E recomandat sa consumati 1 l de apa la fiecare 1000 calorii,deci 3-4 l pentru culturisit.
  8. De asemenea,aveti nevoie de mai multa apa daca petreceti mult timp afara.
  9. Incepeti si sfarsiti ziua cu un pahar de apa - Va inlocui apa pierduta in timpul somnului prin respiratie si transpiratie.
10. Daca beti multa apa,urina va fi in cantitati mari si va avea o culoare deschisa - Daca urina este intunecata si putina,trebuie sa beti mai multa apa.

Grasimile

Numite si lipide,grasimile servesc 6 functii importante in corp :
1. Drept depozit mare si concentrat de energie.
2. Protejeaza organismul.
3. Izolatie care va tine cald.
4. Transportor pentru vitaminele liposolubile (A,D,E,K).
5. Principal distribuitor de acizi grasi esentiali.Aceasta functie este cea mai importanta deoarece fara grasime,corpul nu ar putea sintetiza destul anumiti hormoni (cum ar fii testosternul) si structura celulelor ar fii compromisa.
6. Mareste savoarea si textura alimentelor.Promoveaza o stare de satietate.

Carbohidratii

Carbohidratii sunt sursa preferata de energie a corpului - creierul,muschii si alte tesuturi se bazeaza in principal pe un flux continuu de carbohidrati pentru satisfacerea cererilor imediate si pe termen lung de energie.In timpul antrenamentelor anaerobe,cum ar fii antrenamentele cu greutati libere,corpul se bazeaza foarte mult pe carbohidrati pentru energie,iar cantitatea stocata in organism va afecat rezistenta si energia in timpul antrenamentelor.

Ciclizarea antrenamentului

Ridicatul greutatilor nu este pentru "tembeli".Pentru a deveni cunoscator al antrenamentului de culturism,trebuie sa stapaniti conceptele fundamentale care incep cu bazele,cum ar fii : cum sa alegi greutatea potrivita pentru a stimula cresterea musculara maxima,care parti ale corpului sa le antrenezi si cat de des,si cum sa va programati ciclurile de antrenament pentru a asigura o stimulare maximala de la antrenament la antrenament.

vineri, 28 mai 2010

Principiile Weider ale antrenamentului pentru incepatori

Principiul incalzirii progresive - Baza cresterii oricarui parametru al formei sportive (forta,marime,rezistenta etc) se face prin lucrul muschilor intr-un mod mai greu decat sunt obisnuiti.
De exemplu,pentru a castiga forta,trebuie sa intrebuintati greutati mai mari.Pentru a creste marimea muschilor,nu trebuie doar sa intrebuintati greutati din ce in ce mai mari,ci puteti sa cresteti si numarul de seturi si numarul antrenamentelor.Pentru a creste rezistenta unui muschi,puteti sa micsorati progresiv pauza de odihna dintre seturi sau cresteti numarul repetarilor pe care le faceti.Totul este progresiv.

Elementele formei sportive

Rezistenta cardiovasculara este cel mai important element al formei sportive (fitness).Aceasta este capacitatea inimii,vaselor sanguine si sangelui de a transporta oxigen si elemente nutritive spre celule si de a indeparta produsele reziduale.Un sistem cardiovascular in forma scade riscul unor boli de inima.Cand un muschi este exersat,ia mai mult oxigen de la celulele rosii din sistemul circulator,vasele sanguine din jurul muschiului se dilata pentru a permite trecerea unei cantitati mai mari de sange.Atat inima cat si plamanii isi maresc ritmul functionarii pentru a face fata nevoilor crescute de oxigen si sange ale celulelor.Exercitiile aerobice ca inotul si alergarea construiesc o inima mai mare si mai puternica.Inima este muschiul care pompeaza sangele incarcat cu oxigen prin corp.Exercitiile aerobice maresc capacitatea corpului de a transporta cantitati mai mari de oxigen spre sistem.Exercitiile aerobice executate continuu timp de 20 de minute sau mai mult creeaza efectul de antrenament care obtinut de trei ori pe saptamana va construi la maxim sistem cardiovascular in acelasi fel in care programul de antrenament cu greutati va construi muschii.

miercuri, 26 mai 2010

Aminoacizii

Aminoacizii ce se gasesc in proteine se impart in doua grupe : esentiali si neesentiali.Aminoacizii neesentiali sunt fabricati de organism iar cei esentiali trebuie ingerati prin mancare sau suplimente.
Aminoacizii esentiali sunt : treonina,lizina,metionina,leucina,arginina,valina,triptofanul,
izoleucina si histidina.
Aminoacizii neesentiali sunt : glicina,alanina,serina,cisteina,acidul aspartic,acidul glutamic,hidroxilizina,cistina,tirozina,prolina si hidroxiprolina.

Dorian Yates

Dorian Andrew Mientjez Yates s-a nascut in 19 aprilie 1962 in Sutton Coldfield, Anglia.
In anul 1978 impreuna cu mama si sora lui (tatal sau murise in 1975) s-a mutat la Birmingham,al doilea oras ca marime din Marea Britanie si unul din cele mai dure si amenintatoare.Tanarul Yates de numai 16 ani adera la cultul punk-rocker,care la vremea aceea era la mare moda printre tineretul tarii : ras pe cap,bocanci Doc Martens si obligatoriile tatuaje,intrand intr-o gramada de necazuri.Odata a fost arestat pentru ca a fost beat si turbulent,si deoarece se apropia noua decada a anilor '80,Yates nu dadea 2 bani daca traia sa apuce anii '90.

marți, 25 mai 2010

Lee Haney

S-a nascut in 11 noiembrie 1959 in Carolina de Sud,SUA.
Este renumit datorita faptului ca a fost primul care a depasit recordul lui Arnold Schwarzernegger de 7 titluri Mr. Olympia,castigand de opt ori consecutiv,intre anii 1984 si 1991.
A fost un copil ce nu era influentabil,probabil si din cauza ca facea parte dintr-o familie foarte unita,6 membrii,care mergeau in fiecare duminica la biserica.
Pe Shirley,prima si ultima sa iubire a cunoscut-o in liceu iar cativa ani mai tarziu aceasta a devenit sotia lui si mama primului sau fiu Joshua,dupa ce Lee dovedise pentru a treia oara ca era cel mai bun culturist din lume.

Dieta culturistului

Alimentele pot fi categorisite in 3 grupe : proteine,carbohidrati si grasimi (macronutrienti).
Proteinele - Un culturism are nevoie zilnic de o ratie de 2-2,5 grame de proteine per kg greutate corporala pentru a obtine o crestere maxima,deci,la o greutate de 100 kg ar trebui sa consumati un total 200-250 grame de proteine zilnic,impartite in 5-6 mese.Aportul de proteine ar trebui sa vina din urmatoarele alimente : piept de pui si curcan,peste,carne de vita,lapte si oua.

Proteina prietena sportivului

Termenul a fost ales in 1838 de Mulder din radacina greceasca insemnand "a veni mai intai" sau "de prima importanta".Proteina este cel mai mare constructor din natura,de la cea mai mica microinsecta pana la cel mai inalt copac.Pe langa proteine,organismul are nevoie de grasimi,minerale,fibre,vitamine si carbohidrati,nici una din aceste substante nu poate actiona singura.

luni, 24 mai 2010

Samir Bannout - Leul libanez

S-a nascut in 7 noiembrie 1955 in Beirut,Liban.
Prima participare la un concurs de culturism a fost in 1974 la Mr. Universe amatori,clasa medie unde a ocupat locul 7.Prima victorie a obtinut-o in 1979 la Mr. World amatori,versiunea I.F.B.B. iar in 1982 ocupa locul 4 la Mr. Olympia.Un an mai tarziu reuseste sa castige mult ravnitul trofeu Mr. Olympia care a avut loc in Munchen,Germania.

Dupa ce s-a clasat pe locul 6 la Mr. Olympia din 1984,Samir a fost suspendat pentru 3 ani de catre I.F.B.B. ca pedeapsa pentru paarticiparea lui la concursul World Championship versiune a W.A.B.B.A. (federatie rivala cu I.F.B.B.).

Chris Dickerson


S-a nascut in 25 august 1939 in Montgomery, Alabama SUA,fiind cel din urma triplet al familiei Dickerson.
Altletic si competitiv din fire,Chris a fost atras de sport inca din copilarie,insa primul sau contact cu culturismul a fost abia la varsta de 24 ani in sala legendarului Bill Pearl din Los Angeles.

In toata cariera lui sportiva a obtinut de 13 ori locul 1 la diferite concursuri si 51 de trofee.
Primul sau concurs a fost Mr. Long Beach (California) 1965 unde a ocupat locul 3 iar ultima sa aparitie a fost la Master Olympia 1994 unde a ocupat locul 4.

Bazele construirii masei musculare

Seturi si repetari - Antrenamentul cu putine repetari (in jur de 6) hipertrofiaza fibra musculara,o face mai mare si mai puternica.
Antrenamentul cu multe repetari (mai mult de 12) creste capacitatea fibrelor de-a utiliza oxigenul,creeaza mai multe capilare,mareste cantitatea sangelui ce merge spre muschi si permite muschilor sa acumuleze mai mult glicogen (hidrati de carbon) pentru energie.
Antrenamentul cu repetari medii (intre 8 si 12) face cate putin din fiecare.
Un program complet de antrenament trebuie sa includa :

sâmbătă, 22 mai 2010

Terminologie

Antrenament in circuit continuu - Metoda de antrenament folosita de culturistii de performanta care presupune efectuarea a mai multor serii din mai multe exercitii fara pauza.

Frank Zane - Cel mai frumos

S-a nascut in 28 iunie 1942 in Kingstone,Pensylvania SUA.
Primul trofeu de culturism a fost locul 3 la Teenage Mr. America in 1960.
A fost profesor de matematica la un liceu din 1969 pana in 1977 cand a castigat primul Mr. Olympia.
A reusit sa intreaca culturisti mult mai masivi si mai musculosi decat el,demonstrand ca formele clasice,linia,definitia si proportiile perfecte valoreaza mai mult decat super-volumul.

Franco Columbu

S-a nascut in Ollolai,Sardinia (Italia) la data de 7 august 1941.Prima performanta si glorie sportiva a inceput la 14 ani in Sardinia ca boxeor,din 42 de meciuri sustinute a castigat de 22 de ori prin K.O. fiind infrant o singura data.
Muncitor emigrant fiind in R.F.G. a fost atras si a practicat powerliftingul in paralel cu boxul pana in 1966 cand a fost "deturnat" spre culturism de catre Arnold cu care a inchegat o prietenie ce dureaza si astazi.

Dave Draper - Bombardierul blond




S-a nascut in 16 aprilie 1942 in Secaucus,New Jersey,SUA.
Titluri importante castigate:Mr.America (1965),Mr. Universe (1969) si Mr. World (1970),avand o greutate de 104 kg la inaltimea  de 1,83 m si brate de 53 cm.
A avut un rol important in filmul  Don’t Make Waves (1967) jucand alaturi de Tony Curtis si Claudia Cardinale.
In prezent detine Dave Draper’s World Gym in Santa Cruz,California.

vineri, 21 mai 2010

Ghid pentru incepatori


Culturismul este activitatea sportiva care urmareste modelarea si fortificarea intregului sistem muscular si are efecte binefacatoare asupra sistemului nervos.Scopul culturismului este ca printr-un sistem de exercitii efectuate cu diferite ingreuieri (haltere,gantere) si cu ajutorul unor aparate speciale sa dezvolte un corp sanatos,viguros,puternic,frumos,cu o musculatura armonioasa si proportionata,vizibil conturata si bine reliefata.In cadrul antrenamentelor de culturism se pune un accent deosebit pe alternarea efortului muscular cu odihna si o alimentatie adecvata scopului final.

Sergio Oliva - The Myth


S-a nascut in 14 iulie 1941 in Havana,Cuba.
Fost halterofil cu o forta remarcabila,membru al lotului de haltere cubanez,castiga in 1961 medalia de aur la jocrile "Pan American" din Jamaica.Profitand de aceasta ocazie reuseste sa emigreze in America unde trece la antrenamente de culturism,dorind sa arate si el ca marii campioni al acestui sport.

joi, 20 mai 2010

Larry Scott - Primul Mr.Olympia

Larry Scott - "The Legend" - remarcabil prin dezvoltarea superba a deltoizilor,primul culturist care a depasit bariera de 50 cm la perimetrul bratului.Nu a fost foarte dotat pentru culturism in schimb a avut o vointa de fier (chiar si in ziua nuntii a venit la antrenament).
Datorita perseverentei sale a intrat in istoria culturismului,reusind in acest domeniu tot ce si-a dorit

Reg Park (1928-2007)

Constituie una din legendele trecutului si a fost primul multiplu campion Mr. Universe,castigand acest titlu in 1951,1958 si 1965,la o inaltime de 1,85 m si 104 kg.
S-a nascut in Anglia iar in 1959 s-a mutat in Africa de Sud impreuna cu sotia si copilul.Aici a deschis mai multe sali de culturism cu care a avut succes.

Steve Reeves (1926-2000)

A fost unul din cei mai stralucitori campioni ai Regatului Muschilor.Aceasta s-a datorat performantelor sale sportive cat si faptului ca acontribuit la raspandirea culturismului prin aparitia sa in diferite filme.S-a nascut la Glasgow Montana (S.U.A.) in 21 ian.1927.A inceput practicarea culturismului la varsta de 16 ani.In 1944 intra in armata pentru satisfacerea stagiului militar exact in perioada in care cel de al doilea razboi mondial era in plina desfasurare.Nu renunta la antrenamente si in anul 1945 participa la concursul Mr.Pacific Coast pe care il si castiga.In anul urmator castiga din nou acelasi concurs precum si titlul de Mr.California,dupa demobilizare.La mai putin de 21 de ani castiga titlul de Mr.America(1947) fiind cel mai tanar castigator din istoria concursului.

Joe Weider - Parintele culturismului modern

Weider,Joseph (Joe) - Fondator al I.F.B.B. (Federatia Internationala de Culturism) alaturi de fratele sau Ben,unul din cei mai de seama promotori ai culturismului ca sport de masa si competitional,autor a numeroase carti de specialitate,editor al unor prestigioase reviste de culturism.
S-a nascut in 1922 la Montreal.Initial a dorit sa devina luptator sau halterofil dar,avand un corp insuficient dezvoltat,nu a fost admis in nici un club sportiv.
Ambitionat,a inceput sa practice exercitii cu greutati la domiciliu,cu mijloace rudimentare.
Rezultatele muncii sale asidue nu au trecut neobservate si in scurt timp a fost chemat la antrenamente la Clubul Verdun din Montreal,devenind in scurt timp un redutabil halterofil.Dar interesul sau era deja canalizat in directia culturismului.

marți, 18 mai 2010

Eugene Sandow - Parintele culturismului

S-a nascut in anul 1867 in orasul Koenigsberg din Prusia Orientala,numele sau adevarat fiind Friederich Mueller.
A fost inca din copilarie in domeniul spectacolului sportiv ca acrobat si gimnast,elogiat in presa vremii,a atins o glorie rar intalnita la alti sportivi ai vremii,fie amatori,fie profesionisti.
In 1893 merge in Statele Unite si este angajat la teatrul Trocadero din Chicago,la fiecare spectacol al sau toate cele 6000 de locuri ale acestui teatru erau ocupate.
In urmatorii 10 ani apare in numeroase vodeviluri,iar apoi se stabileste in Anglia si deschide mai multe scoli de cultura fizica.

Arnold - Cel mai popular culturist de pe planeta

S-a nascut in 1948 in localitatea Thal situata la 12 km de orasul austriac Graz.
A inceput sa practice diferite discipline inca de la 10 ani,mai inatai fotbalul,mai tarziu boxul,inotul,atletismul(disc si greutate).
La 15 ani din dorinta de a-si dezvolta musculatura picioarelor,intra pentru prima data intr-o sala de forta.
In scurt timp profund impresionat de cele vazute-tineri cu o musculatura masiva-incepe antrenamentul cu haltere si gantere abandonand fotbalul in favoarea antrenamentelor de forta, devenind campion la haltere al Austriei printre juniori.