sâmbătă, 29 mai 2010

Grasimile

Numite si lipide,grasimile servesc 6 functii importante in corp :
1. Drept depozit mare si concentrat de energie.
2. Protejeaza organismul.
3. Izolatie care va tine cald.
4. Transportor pentru vitaminele liposolubile (A,D,E,K).
5. Principal distribuitor de acizi grasi esentiali.Aceasta functie este cea mai importanta deoarece fara grasime,corpul nu ar putea sintetiza destul anumiti hormoni (cum ar fii testosternul) si structura celulelor ar fii compromisa.
6. Mareste savoarea si textura alimentelor.Promoveaza o stare de satietate.
Un gram de grasimi contine aproximativ 9 calorii.O dieta saraca in grasimi este importanta pentru sanatate si pentru buna functionare a organismului.Din moment ce un gram de grasimi contine mai mult de dublul numarului de calorii dintr-un gram de proteina sau carbohidrati,scaderea cantitatii consumate are efecte mai importante intr-un regim de slabire.
Cantitatea zilnica necasara pentru culturisti este de nu mai mult de 0,9 g per kilocorp sau aproximativ 15-20% din totalul zilnic de calorii.
Grasimi saturate - Se gasesc in alimentele de origine animala cum ar fii carnea,ouale,produse lactate integrale si uleiuri.Acesta este tipul de grasime care se depune pe artere ca LDL (colesterol "rau"),contribuind la bolile de inima si unele tipuri de cancer.Pastrati consumul acestor grasimi la 10% din totalul caloric zilnic.
Grasimi polinesaturate - Se gasesc in uleiuri vegetale (floarea soarelui,porumb) si in carnea de peste grasa si sunt esentiale pentru bunastarea organismului.
Grasimi mononesaturate - Se gasesc in uleiuri vegetale (masline,arahide,canola) aceste grasimi "bune" ar trebui sa reprezinte majoritatea grasimilor consumate zilnic.
Colesterolul - O componenta naturala a tesutului animal.Este important pentru functiile organismului inclusiv hormonii sexuali,dar creste de asemenea riscul problemelor de sanatate.
Depozitarea grasimilor : Mai mult de 97% din energia din grasimi este depozitata in corp sub forma de tesut adipos.Celelalte forme pot fii gasite in sange si in tesutul muscular.Persoana de greutate medie de 80 kg depoziteaza aproximativ 110.740 calorii (12.300 g) de grasime in una din aceste forme.
Iata o formula simplificata pentru a estima cate calorii va sunt necesare zilnic,bazat pe tipul metabolismului : rapid,moderat sau lent.

In general,nu treceti sub 1300 calorii zilnic.
Exemple : - Un barbat de 90 kg,cu un metabolism lent vrea sa creasca in masa musculara si sa scape de tesutul adipos.Caloriile lui zilnice : 90 x 29 = 2600
                 - O femeie de 48 kg cu un metabolism rapid vrea sa adauge masa musculara,fara grasime.Caloriile ei zilnice : 48 x 33 = 1580

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu