joi, 20 mai 2010

Joe Weider - Parintele culturismului modern

Weider,Joseph (Joe) - Fondator al I.F.B.B. (Federatia Internationala de Culturism) alaturi de fratele sau Ben,unul din cei mai de seama promotori ai culturismului ca sport de masa si competitional,autor a numeroase carti de specialitate,editor al unor prestigioase reviste de culturism.
S-a nascut in 1922 la Montreal.Initial a dorit sa devina luptator sau halterofil dar,avand un corp insuficient dezvoltat,nu a fost admis in nici un club sportiv.
Ambitionat,a inceput sa practice exercitii cu greutati la domiciliu,cu mijloace rudimentare.
Rezultatele muncii sale asidue nu au trecut neobservate si in scurt timp a fost chemat la antrenamente la Clubul Verdun din Montreal,devenind in scurt timp un redutabil halterofil.Dar interesul sau era deja canalizat in directia culturismului.
Cum la vremea respectiva sursele de informare privind exercitile si modul de antrenament erau insuficiente,a hotarat sa editeze o brosura "Your Phisique" in care sa popularizeze aceasta activitate sportiva.
In cativa ani de munca,in locul celor 16 pagini sapilografiate a izbutit sa ofere citittorilor o revista ampla,bogat ilustrata "Muscle Builder and Power" care avea sa devina una din cele mai apreciate publicatii de specialitate.
Din dorinta de a oferi culturistilor profesionisti posibilitatea de a se "lupta" intre ei si sa dovedeasca care este cel mai bun dintre cei mai buni,dar totodata sa-si poata apara titlul cucerit,Weider a creat competitia suprema,concursul "Mr. Olympia" astfel castigatorul devenind "regele regilor".
In septembrie 1981 si in aprilie 1983 a scos de sub tipar primele numere ale revistelor "Shape" si respectiv "Flex",fiind declarat de catre Asociatia de Carte si Periodice din SUA "editorul anului 1983".
Preocupat de studierea problemelor legate de antrenament,de-a lungul timpului s-a straduit sa grupeze in jurul sau culturistii de elita ai lumii.Urmarindu-le pregatirea,observandu-i indeaproape,a aflat care sunt metodele de lucru,procedeele de executie cele mai eficiente.
Pe temeiul acestei documentatii a elaborat brosura "The Weider System",cuprinzand metodele de baza ale antrenamentului de culturism,precum si o serie de exercitii.
A urmat "The Weider System of Bodybuilding" scrisa in colaborare cu Bill Reynolds.Tot impreuna cu acesta a publicat in 1983 volumul "Mr. Olympia" in care analizeaza detaliat toate editiile competitiei,prezentandu-i pe marii campioni,si cartea "The Competitive Bodybuilding".
Sub semnatura sa au mai aparut zeci de lucrari pe probleme de specialitate (pregatire precompetitionala,programe de antrenament si alimentatie).
A mai scris si impreuna cu sotia lui Betty Weider "The Weider Book of Bodybuilding for Women".
Weider detine cea mai puternica firma de echipament si substante nutritive pentru culturisti.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu