marți, 18 mai 2010

Eugene Sandow - Parintele culturismului

S-a nascut in anul 1867 in orasul Koenigsberg din Prusia Orientala,numele sau adevarat fiind Friederich Mueller.
A fost inca din copilarie in domeniul spectacolului sportiv ca acrobat si gimnast,elogiat in presa vremii,a atins o glorie rar intalnita la alti sportivi ai vremii,fie amatori,fie profesionisti.
In 1893 merge in Statele Unite si este angajat la teatrul Trocadero din Chicago,la fiecare spectacol al sau toate cele 6000 de locuri ale acestui teatru erau ocupate.
In urmatorii 10 ani apare in numeroase vodeviluri,iar apoi se stabileste in Anglia si deschide mai multe scoli de cultura fizica.
I s-a decernat titlul de "Instructor prin hotararea Majestatii Sale George V".
Imensa popularitate de care s-a bucurat a fost datorata nu numai demonstratiilor sale fizice si agreabilei sale personalitati ci si infatisarii sale deosebit de placute care atragea foarte multe femei.
Unul din spectacolele sale despre care s-a vorbit mult il incepea stand relaxat in penumbra si pe masura ce luminile cresteau in intensitate,statuia sugerandu-l pe Hercule prindea viata,urmand cateva minute de pozare alternanad contractia si relaxarea muschilor.Dupa ce pozarea se incheia,scena se cufunda in intuneric pentru foarte scurt timp si la aprinderea reflectoarelor,Sandow iesea pe scena echipat cu centura si bandaje la incheieturile mainilor,gata pentru numerele de forta.
Prima sa demonstratie era de obicei pentru "a se incalzi" cu o haltera de aproximativ 60 kg pe care o ridica deasupra capului cu o mana,apoi o arunca si o prindea cu cealalta mana,o lasa sa cada,prinzand-o apoi pe antebrate.
Urma "coloana romana".In acest spectaculos numar puternicul atlet atarna cu capul in jos fiind sustinut doar de bretelele asezate sub genunchi.Din aceasta pozitie ridica difeite greutati sau chiar persoane cantarind in jur de 70 kg.
Uneori folosea un cal in locul "coloanei romane" ridicand oameni si asezandu-i in sea.Erau performante demne de legendarul Hercule.
Un alt numar consta din a sustine pe umeri si genunchi o platforma pe care urca un om calare,pozitia fiind de sprijinit doar pe palme si talpi,cu fata in sus .
Fara indoiala cea mai spectaculoasa performanta a sa era ridicarea cu un brat a unei "haltere umane" formata dintr-o bara ce unea doua sfere metalice in care intrau de obicei doua femei.Aceasta greutate,pe care o ridica la fiecare spectacol din cele doua zilnice,ajungea uneori la 125 kg.
Cateodata ridica cu un brat si un ponei cantarind in jur de 160 kg mergand apoi in jurul scenei.
Incheierea spectacolului o facea prin cateva exercitii de gimnastica,salturi inainte si inapoi,precum si cu alte cateva mici demonstratii de forta cum ar fi ruperea unui pachet de carti de joc,apoi a doua pachete si in cele din urma a trei pachete.
Cu siguranta,asocierea acestor "performante" de forta neobisnuita cu prezentarea musculaturii in pozitii asemanatoare demonstratiilor moderne de culturism au contribuit la crearea "legendei Eugene Sandow",parintele culturismului.
In 1900 a organizat prima competitie de culturism din lume.Aceasta a avut loc la Royal Albert Hall si a fost vizionata de cateva mii de spectatori.
Apoi,in primii ani ai secolului,a facut numeroase turnee prin intreaga lume raspandind mesajul sau cu privire la forma fizica.A vizitat Australia,Noua Zeelanda,Africa de Sud,Orientul,peste tot facandu-si o imensa publicitate.Triumfurile din viata de atlet profesionist nu au avut insa echivalent in viata particulara.
Datorita firii sale cam usuratice,relatiile cu sotia sa s-au racit.Apoi in 1925,s-a prabusit si imperiul exercitiului fizic pe care il crease cu atata truda.Acelasi an ii va aduce si moartea in circumstante misterioase.Versiunea oficiala a fost ca a suferit un accident vascular cerebral in timp ce ridica o masina care intrase intr-un sant.
Alte surse sugereaza ca Sandow ar fi murit datorita unei boli venerice.Aceasta ar explica atiutudinea sotiei sale,Blanche,care ar fi smuls toate insemnele de pe mormantul lui,astfel ca omul care a inventat culturismul se odihneste acum intr-un cavou fara nume dintr-un obscur cimitir din Londra.Trist,dar adevarat.




2 comentarii:

Anonim spunea...

Ce interesant!Habar nu aveam cine a fost Sandow asta!

Anonim spunea...

stiam ca el este parintele culturismului din cartea lui szekely laszlo "culturism" pe atnci nu prea gasem informatii despre sandow,azi noroc cu netul.oricum e un om care a lasat ceva in urma si pacat ca nu cunosc nici macar practicantii culturismului.

Trimiteți un comentariu