vineri, 21 mai 2010

Sergio Oliva - The Myth


S-a nascut in 14 iulie 1941 in Havana,Cuba.
Fost halterofil cu o forta remarcabila,membru al lotului de haltere cubanez,castiga in 1961 medalia de aur la jocrile "Pan American" din Jamaica.Profitand de aceasta ocazie reuseste sa emigreze in America unde trece la antrenamente de culturism,dorind sa arate si el ca marii campioni al acestui sport.
Pe vremea aceea A.A.U. (Uniune Atletica Americana),organizatie sub egida caruia se desfasurau competitii locale in SUA pana la aparitia mai tarziu a N.P.C. (Comitetul Fizic National),ducea o politica oarecum nazista incercand sa scoata campioni numai dintre concurenti albi.Era epoca cand si in box se cauta "marea speranta alba",americanii fiind exasperati de inceputul de dominare al boxului profesionist de catre negrii.
La aparitia lui Sergio pe scena,aceasta le-a pus o mare problema : nu stiau ce sa faca cu el,o asemenea masa musculara pe un asemenea schelet perfect,segmente osoase bine proportionate,cu talie ingusta si umeri largi,masa musculara colosala,incheieturi subtiri;isi domina clar concurentii incat ii forta pe arbitrii sa recunoasca faptul ca el e cel mai bun chiar daca era negru.
Castiga astfel cateva concursuri locale,trece apoi la cele internationale,intra in posesia titlului de "Mr. Universe",castigandu-si astfel dreptul de a putea participa la concursul "Mr. Olympia".
Larry Scott isi anunta retragerea dupa cele doua titluri cucerite,iar gurile rele spun ca asta ar avea legatura directa cu aparitia "senzatiei negre" si iminenta sa participare la concurs.Fapt este ca Sergio castiga lejer de doua ori titlul suprem in 1967,1968 si chiar si a treia oara in 1969,de data asta nu prea usor in fata lui Arnold Schwarzenegger.
Pierde titlul in 1970 in fata lui Arnold si intra in conflict cu I.F.B.B. (Internatinak Federation of Bodybuilders) si pleaca sa concureze la alte federatii paralele W.B.B.G. (World Bodybuilding Guild) iar apoi la W.A.B.B.A. (World Amateur Bodybuilding Association) cu sediul in Europa,unde castiga an dupa an o serie de concursuri,insa intra oarecum intr-un con de umbra datorita faptului ca cei mai buni concurenti,cei mai multi bani si cea mai mare recunoastere apartin I.F.B.B.-ului.
Revine in 1984 la I.F.B.B. si la concursul Mr. Olympia,insa intre timp acest sport progresase dramatic in ceea ce priveste valoarea si numarul campionilor reusind sa ocupe doar un modest loc 8,impresionant totusi avand in vedere ca la acea data avea 43 ani.In anul urmator concureaza din nou la Mr. Olympia ocupand acelasi loc 8.

Date antropometrice:
  • Inaltime - 1,78 m
  • Greutate - 103 kg
  • Piept - 138 cm
  • Talie - 75 cm
  • Brat - 53 cm
  • Gamba - 46 cm
  • Coapsa - 71 cm





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu