sâmbătă, 22 mai 2010

Terminologie

Antrenament in circuit continuu - Metoda de antrenament folosita de culturistii de performanta care presupune efectuarea a mai multor serii din mai multe exercitii fara pauza.

Aparate pentru dezvoltarea musculaturii - Se folosesc in cadrul antrenamentului de culturism alaturi de haltere,gantere si alte greutati si prezinta o serie de avantaje : practcantul nu trebuie sa-si consume o parte a energiei pentru a-si mentine echilibrul si a-si coordona miscarile iar rata accidentarilor este foarte scazuta decat in cazul folosirii halterei sau ganterei.
Continuitate in pregatire - Daca antrenamentele nu au un caracter continuu acumularile se pierd.De regula,primele schimbari in infatisarea practicantului apar dupa 3-4 luni de la inceperea activitatii iar nivelul de competitie poate fi atins dupa un an sau doi.
Concentrare - Eficacitatea exercitiilor scade daca sunt efectuate mecanic,sportivul trebuie sa se concentreze la maxim in timpul lucrului si sa incerce sa vizualizeze dezvoltarea muschiului supus travaliului.
Cresterea progresiva a incarcaturii si a efortului fizic - Metoda de baza a antrenamentului de culturism care presupune marirea treptata si continua a solicitarii la care este supusa musculatura in cadrul antrenamentului.
Intensitate - Pentru a afla intensitatea medie la care ati lucrat,impartiti tonajul la numarul toatal de repetari de la respectivul antrenament.Aceasi metoda poate fi folosita pentru a afla intensitatea la fiecare ridicare sau exercitiu.Tonajul se refera la cantitate.Intensitatea se refera la calitate.
Lucrul pe grupe musculare - Metoda de baza a antrenamentului de culturism care presupune exersarea in cadrul unui antrenament numai a catorva grupe musculare.
Masa musculara (volum muscular) -  Caracterizeaza musculatura din punct de vedere cantitativ.
Metoda de antrenament - Modalitate de lucru fundamentala in desfasurarea procesului de antrenament.
Metoda "heavy duty" - Inventata de Mike Mentzer care presupune efectuarea unui numar redus de antrenamente saptamanal cu durata scurta,cu incarcaturi mari si cu o fantastica intensitate eliminand pauzele dintre serii.Se recurge des la contractii negative.
Metoda prioritatii - Presupune efectuarea la inceputul antrenamentului a exercitiilor pentru grupa deficitara sau carora li se acorda o atentie deosebita.
Partener de antrenament - Antrenamentele efectuate cu un partener prezinta o serie de avantaje : se pot lucra exercitii mai complexe,se pot utiliza incarcaturi mai grele,riscul accidentarilor este redus,se pot efectua repetari fortate,miscari negative etc.
Participare constienta si activa - Presupune constientizarea,aprofundarea obiectivelor urmarite in pregatirea sportiva.Practicantul trebuie sa fie in masura sa explice de ce efectueaza un exercitiu sau altul,de ce respecta o anumita succesiune a miscariilor etc.
Pauza dintre serii sau exercitii - Presupune timpul afectat refacerii energiei necesare pentru a contiua antrenamentul cu aceeasi intensitate.
Plan - O programare complexa indreptata spre un anumit obiectiv sau competitie care poate fi pe termen lung sau mai scurt.
Priza tip mixta - Apucarea barei cu o mana prin pronatie,iar cu cealalta prin supinatie.
Priza tip pronatie - Apucarea barei de sus in jos.
Priza tip supinatie - Apucarea barei de jos in sus.
Programe - Un plan cu exercitiile indicate aratand seturile,repetarile si greutatile ce trebuie folosite.
Respiratie corecta - Cerinta esentiala a antrenamentului de culturism,executantul va inspira si va expira la fiecare repetare a miscarii.Aceasta nu trebuie sa fie prea adanca pentru a nu provoca ameteli si sa fie concomitenta cu viteza de executie.
Repetari - Executarea fara pauza a unei miscari complete,caracteristice unui exercitiu.
Repetari fortate - Alegerea incarcaturii astfel incat ultimile doua repetari ale fiecarei serii sa reclame din partea executantului maximum de efort.Se executa ajutat de un partener.
Ritmul de executie - In majoritatea situatiilor exercitiile de culturism se efectueaza intr-un ritm moderat fara schimbari de tempo,intrucat nutritia fibrei musculare este mai intensa in timpul contractilior lente.
Serie (repriza) - Suma repetearilor consecutive din cadrul aceluiasi exercitiu,incheiate cu o pauza.Numarul de serii si repetari se stabilieste in functie de conditia fizica generala a executantului si de scopul urmarit.
Serie gigant - Metoda de antrenament folosita de culturistii de performanta care presupune cuplarea a doua serii din doua exercitii diferite si executarea lor alternativ,fara pauza.
Solicitare intensiva - Presupune sporirea continua a solicitarii in volum si intensitate.
Supraantrenament - Stare de oboseala generala accentuata ce se instaleaza in urma unor antrenamente mult prea intense.
Tipuri somatice - Din punct de vedere somatic oamenii se impart in 3 categorii :
Tipul ectomorf : Inalt,oase subtiri,muschi prelungi.Obtine greu masa si forta musculara,in schimb dobandeste rapid definire,vascularizare si separare.
Tipul endomorf : Scund,oase groase,cu tendinta spre ingrasare,fara sa fie obligatoriu gras.Capabil de mari eforturi fizice,castiga cu destula usurinta masa musculara,insa din cauza stratului adipos este deficitar in privinta reliefarii si vascularizarii.
Tipul mezomorf : Structura osoasa robusta,umeri lati,solduri inguste.Musculatura lui se lucreaza usor.
Niciunul din aceste tipuri nu se gaseste in realitate "in stare pura",fiecare individ fiind un conglomerat al celor 3 categorii,exista insa trasaturi predominante apartinand unui tip somatic sau altuia.
Tonaj - Totalul greutatilor ridicate la un antrenament.
Volum - Cantitatea de lucru executat la un antrenament,care poate fii exprimat prin numarul de ridicari.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu