sâmbătă, 29 mai 2010

Vitaminele

Sunt substante organice,care,alaturi de constituentii de baza ai materiei vii (proteine,glucide,lipide),stimuleaza procesele metabolice,contrinbuind in mod efectiv la functionarea organismului.Sub aspect chimic,vitaminele sunt micromolecule ce indeplinesc roluri insemnate cum ar fii cele de coenzime,activatori enzimatici,oxidoreductori si transportori de hidrogen.
In functie de solubilitatea lor,vitaminele se impart in : liposolubile (solubile in grasimi si solventi organici) si hidrosolubile (solubile in apa).
Vitamina A (liposolubila) - Se mai numeste si antixeroftalmina,este o vitamina de crestere,mai ales pentru organismele tinere.Are actiune antiinfectioasa contribuind la nutritia cartilagelor,oaselor,vaselor sangvine si a tegumentelor.Absenta vitaminei A atrage dupa sine leziuni oculare,scaderea soliditatii oaselor si chiar formarea de calculi.
Surse naturale : majoritaea plantelor si legumelor verzi,precum si fructe (morcovi,usturoi,ceapa,rosii,spanac,banane,grau etc).
Complexul vitaminei B (hidrosolubil) - Vitaminele B fac parte dintr-un ansamblu nedisociabil,in sensul ca ele actioneaza de obicei in acelasi sens,se ajuta reciproc si se completeaza,rolul lor in organism fiind unul de o deosebita importanta.Complexul B este indinspensabil metabolismului celular (respiratie,nutritie,asimilare),carenta in oricare dintre vitaminele componente atrag dupa sine tulburari dintre cele mai grave ce pornesc de la nevralgii si polinevrite si mergand pana la boli ca pelagra sau beri-beri.
Surse naturale : drojdia de bere (contine aproape toate vitaminele B),germeni de cereale,ficat,mazare,galbenus de ou,sfecla etc
Vitamina C (hidrosolubila) - Se mai numeste si antiscorbutica si este o vitamina de importanta capitala pentru organism intervenind in procesele de oxidoreducere si detoxifiere.Pentru culturisti este foarte importanta datorita proprietatilor sale antioxidante,impreuna cu aminoacidul lizina,formeaza L-carnitina.De retinut faptul ca vitamina C se elimina foarte repede din organism si de aceea este necesara suplimentarea zilnica cu aceasta.
Surse naturale : patrunjel,portocale,lamai,spanac,ficat etc
Vitamina D (liposolubila) - Se mai numeste si antirahitica si intervine in formarea oaselor si a dintilor,prin asimilarea calciului,absenta ei producand rahitismul.Un aspect important il constituie faptul ca circuitul vitaminei D in organism se desfasoara normal numai in prezenta vitaminelor C,B si A.
Surse naturale : germeni de grau,uleiuri vegetale,lapte integral etc
Vitamina E (liposolubila) - Este vitamina reproducerii.Lipsa ei produce tulburari genitale,cardiovasculare,neuromusculare precum si leziuni la nivelul pielii,intervine,de asemenea,in metabolismul grasimilor.
Surse naturale : cereale germinate,legume,polen.
Vitamina K (liposolubila) - Spre deosebire de celelalte vitamine,vitamina K poate fii sintetizata de catre organism si anume de catre flora intestinala.Se mai numeste antihemoragica,iar lipsa ei favorizeaza hemoragiile,precum si tulburarile hepatice,degeraturi si urticarii.
Suse naturale : mazare,cartof,rosie,varza,spanac etc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu