sâmbătă, 29 mai 2010

Mineralele

Mineralele si sarurile minerale sunt implicate in functiile vitaminelor cu care formeaza in 90% din cazuri un intreg,un tot unitar.Protidele,grasimile,zaharurile,vitaminele si mineralele interactioneaza neintrerupt in organismul nostru,se completeaza si isi potenteaza reciproc functiile,fiecare dintre aceste clase de substante are nevoie de celelalte pentru a functiona.
Daca in cazul proteinelor cantitatea primeaza,in sensul ca trebuie sa consumati pe luna mai multe sute de grame,in ceea ce priveste mineralele,lucrurile stau exact invers;acestea actioneaza efectiv prin simpla prezenta in organism si nu prin cantitati.

Calciul - Constituent al tesutului osos,actiunea lui se exercita asupra dintilor,tendoanelor,nucleelor celulare si echilibrului sangvin.Fixarea calciului depinde de prezenta fosforului,fluorului,magneziului,cuprului precum si a vitaminelor D si C.
Surse naturale : vegetale (grau,ovaz,nuca,morcov,varza etc) precum si in lapte si branzeturi (cea mai buna sursa).
Cobaltul - Substanta de o importanta capitala,cobaltul este un antianemic,impreuna cu fierul si vitamina B12.Impreuna cu fierul si cuprul joaca un rol in formarea hemoglobinei.De asemenea este un vasoldilator si este indispensabil fixarii fierului.
Surse naturale : majoritatea cerealelor precum si in organele animalelor.
Cuprul - Element indispensabil vietii celulare si formarii oaselor,cupru se opune coagularii excesive a sangelui.Are o puternica actiune antiinfectioasa,antivirala si antiinflamatorie.
Surse naturale : migdale,nuci,alune,grau,spanac,ficat etc.
Fierul - Constituent primordial al hemoglobinei si unul din cele mai puternice elemente antianemice.Fixarea lui in organism este determinata de prezenta unor cantitati suficiente de proteine animale si vegetale,de vitamine si alte minerale.
Surse naturale : fructe si legume proaspete.
Fluorul - Element important in metabolismul calciului si indispensabil oaselor si tendoanelor.In procesele metabolice se asociaza cu fosforul.
Suse naturale : grau,orz,orez,caise,cartofi etc.
Fosforul - Element direct implicat in efortul fizic,datorita proprietatilor sale plastice si dinamice.Intra in constitutia numeroaselor grasimi,zaharuri si proteine,joaca un rol important in mecanismul vitaminei D si participa la formarea osoasa si sangvina.
Surse naturale : cereale,germeni de grau,morcov,ceapa,rosii,migdale,struguri si polen.
Iodul - Este un ocrotitor al sistemului circulator,pastrand elasticitatea vaselor sangvine;este,de asemenea,indispensabil functionarii glandei tiroide functionand si ca factor de intinerire prin incetinirea imbatranirii celulelor.
Suse naturale : algele,usturoiul,ceapa,morcovul,varza etc.
Magneziul - Factor de crestere si tonic general,regenerator celular si echilibrant psihic.Carenta lui atrage numeroase tulburari de la spasmofilie si pana la accidente cardiovasculare.Potrivit unor cercetari magneziul poate fi sintetizat de organism,insa acesta elimina mai mult decat produce.
Surse naturale : grau,ovaz,orz,porumb,cartofi,polen etc.
Manganul - Cu toate ca se gaseste in cantitati foarte mici in organism,manganul este un element capital,fiind implicat in metabolismul zaharurilor,grasimilor si proteinelor;accelereaza arderile si ajuta la fixarea vitaminelor si a altor minerale.Este direct implicat in actiunea complexului vitaminic B.In asociere cu cobaltul si cuprul,stimuleaza formarea antitoxinelor.
Surse naturale : cereale,varza,telina,morcov,polen.

Alte minerale de importanta majora pentru organism,cu efecte la fel de benefice sunt : nichelul,potasiul,siliciul,sodiul,sulful,zincul,borul etc.
Datorita actiunii lor puternice in organism,mineralele se consuma intotdeauna in cantitati mici si in doze bine calculate;ele se folosesc rareori individual (numai in caz de carente sau boli cu prescriptia doctorului).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu