marți, 1 iunie 2010

Antioxidantii

Distrugerea musculara se poate reduce prin utilizarea in mod inteligent a antioxidantilor,substante puternice care neutralizeaza radicalii liberi.
Un radical liber este o molecula cu un electron liber sau nepereche care este foarte instabil si deci extrem de periculos pentru organism.Cand un radical liber ia un electorn de la o alta molecula,el creeaza noi radicali liberi,care la randul lor genereaza mai multi radicali liberi.Radicalii liberi incetinesc dezvoltarea musculara prin afectarea membranei celulare si prin inducerea de defecte in transcriptia ADN,materialul genetic al celulei,si a ARN,care are rolul de a asambla aminoacizii in lanturile proteice.
Radicalii liberi se pot forma prin actiunea radiatiilor ionizante,aer poluat,fum de tigara,grasimi oxidate si se mai produc in organism prin catabolizarea proteinelor si lipidelor.Exercitiile aerobice in special provoaca distrugeri semnificative prin radicali liberi,datorita consumului crescut de oxigen.Un atlet utilizeaza de 10-12 ori mai mult oxigen in timpul antrenamnetului decat in repaus,provocand astfel o productie de radicali liberi de 300% peste normal,actiunea distructiva continuand chiar si dupa antrenament : radicalii hidroxil ataca celulele adipoase,producand o reactie chimica numita peroxidare (popular se numeste "rancezire").Alergatorii de cursa lunga,ciclistii,inotatorii si cei care fac gimnastica aerobica sunt cei mai dispusi la acest risc,dar nimeni nu poate scapa de radicalii liberi dar totusi o pregatire adecvata poate miscora riscul.
Antioxidantul are rolul de a se combina cu radicalul liber,eliminand actiunea distructiva a electronului nepereche,organismul convertand oxidantii celulari in apa si oxigen prin actiunea unor enzime.
Un nivel inalt al acestor enzime antioxidante si al componentelor ce metabolizeaza "resturile" va asigura protectie maxima impotriva radicalilor liberi.
Unii atleti stiu probabil ca betacarotenul,vitamina E si vitamina C sunt antioxidanti,inca cercetatorii au descoperit pana acum mai multi antioxidanti puternici,multi din ei gasindu-se in plante.Puternicii antioxidanti descoperiti in plante se numesc polifenoli;unele din plantele cele mai populare folosite ca suplimente sunt : ginseng siberian (adaptogen),ginko biloba (imbunatateste activitatea cerebrala),turmeric (antiinflamator) si afinele (eficiente in artrita reumatoida si boli ale aparatului ocular).

Ghidul antioxidantilor :
  • Betacarotenul - Este un carotenoid precursor al vitaminei A.Distruge oxigenul atomic si radicalii peroxid.Protejeaza lipidele vulnerabile,dar nu atat de eficient ca vitamina E.Se gaseste in morcovi,cartofi ducli si varza.Doza recomandata este de 4000-8000 UI zilnic.
  • Vitamina C (acid ascorbic) - Este principalul antioxidant solubil in apa.Ajuta la protejarea tesutului muscular,a creierului si a sistemului nervos fata de actiunea radicalilor liberi.Converteste vitamina E oxidata in forma redusa (de antioxidant).Stabilizeaza ADN si ARN.Se gaseste in cantitati mari in citrice.Doza recomandata este de 2000-8000 mg zilnic.
  • Vitamina E (d-alfatocoferol) - Principalul antioxidant liposolubil.Protejeaza acizii grasi din interiorul si din jurul celulelor de radicalii liberi.Se gaseste in uleiurile vegetale preparate la rece,germeni de grau,paine integrala si cereale.Doza recomandata este de 400-800 UI zilnic (d-alfatocoferol natural sau sub forma de acetat sau succinat).
  • Extract de ceai verde - Un antioxidant bogat in polifenoli si catechine care curata eficient hidrogen peroxidul si radicalii anion superoxid.Se gaseste in extractul de ceai verde standardizat la 50% sau mai mult,catechine/polifenoli.Doza recomandata este de 300-700g zilnic.
  • Extract de armurariu (silimarina) - Este hepatoprotector.Radicalii liberi pot induce schimbari in biosinteza enzimelor (citocrom P450).Doza recomandata este de 300-600 mg zilnic.
  • Extract din seminte de strugure - Este un antioxidat puternic,continand 95 procianidine (oligomeri polifenolici),care impreuna cu actiunea de anihilare a radicalilor liberi inhiba puternic activitatea xantin oxidazei,enzima care activeaza cascada oxiradicalilor.Doza recomandata este de 50-100 mg zilnic.
  • Extract de ginko bilboa - Protejeaza membranele celulare de peroxidarea lipidelor,in special mielina si celulele cerebrale.Doza recomandata este de 120 mg zilnic.
  • Extract de schisandra - Este un antioxidat cu proprietati adaptogene cu pronuntate efecte hepatoprotectoare.Se extrage din fructele si semintele plantei schisandra chinensis.Doza recomandata este de 200-300 mg zilnic.
  • Lycopen - Este un antioxidat puternic ce anihileaza oxigenul atomic si radicalii peroxid.Protejeaza stratul lipidic al celulelor.Se gaseste in tomate.Doza recomandata este de 5-10 mg zilnic.
  • N-acetilcisteina - Este o forma stabila a aminoacidului cisteina.Este implicat in productia de glutation,ceea ce duce la cresterea cantitatii de glutation peroxidaza,o enzima antioxidanta puternica.Imbunatateste metabolismul hepatic si amelioreaza epuizarea musculaturii scheletice.Se gaseste ca supliment (sulhidril aminoacid).Doza recomandata este de 400-800 mg zilnic.
  • Acid alfalipoic - Functioneaza ca protector celular si antioxidant prin conversia glutationului oxidat la glutation redus.Doza recomandata este de 50-100 mg zilnic.
  • Selenium - Principalul mineral antioxidant si dezactivator al radicalilor liberi.Este cofactor in sinteza glutation peroxidazei.Doza recomandata este de 200-400 mg zilnic.
  • Co-enzima Q10 - Este o chinona foarte potenta,care joaca un rol important in productia de energie prin ATP-ul mitocondrial.De asemenea,este un antioxidant liposolubil.Se produce in organism,dar se gaseste si sub forma de supliment.Doza recomandata este de 15-30 mg zilnic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu