miercuri, 2 iunie 2010

Apucaturile rele...

Iti pot impiedica progresul chiar inainte de a-ti termina prima saptamana de antrenament.Aceste deprinderi iau amploare usor daca esti in cautare de rezultate rapide si s-ar putea sa te molipsesti copiind pe cineva din sala sau pur si simplu voind sa "prinzi curentul" lansat de vreun "guru fitness" aparut peste noapte.

Inainte de antrenament trebuie sa te gandesti la lucrurile care iti pot afecta calitatea antrenamentului precum si la rezultatele obtinute de pe urma lui inainte de a ridica macar o singura gantera.

  • Antrenament pe un stomac gol - Este o prostie sa intri in sala de antrenament imediat dupa ce ai mancat,cu un stomac plin si asta in special dimineata.La fel de iritant este sa mergi la sala cu un nivel scazut de zaharuri in sange care sigur iti va afecta antrenamentul printr-o scadere a nivelului energetic.Pentru a avea energia necesara unei zile de antrenament greu,va puteti incepe antrenamentul in orice moment din ziua respectiva,cu conditia sa consumati 5-6 mese mai mici si echilibrate in timp.Masa de dinainte de antrenament trebuie consumata cam cu 2 ore inainte,daca va simtiti deshidratati este de preferat sa consumati apa sau chiar o portocala.
  • Lipsa incalzirii - Lipsa unei incalziri eficace a corpului si a musculaturii poate sa duca la urmasri neplacute.Una dintre ele ar fii accidentarea si asta ar fii un motiv suficient de important pentru a nu neglija incalzirea.O incalzire consta in 5-10 minute de antrenament cardiovascular (alergare,bicicleta) urmat de putin stretching care sa-ti pregateasca grupele musculare si articulatiile.
  • Lipsa pregatirii mentale - Pentru a obtine "performanta" in antrenamentele de culturism,trebuie sa fii pregatit si fizic cat si mental.Cand trebuie sa mergi la sala,uita de serviciu,casa sau relatiile exterioare care ar putea sa te afecteze si creaza-ti in minte imaginea scopului pe care il ai,apoi adauga noi trepte in timp ce progresezi.
In timpul antrenamentului esti in sala,dar nu ti-ai intrat din plin in antrenament sau,chiar daca te antrenezi,nu simti antrenamentul.
  • Intre seturi - Imediat dupa un set greu te cuprinde oboseala si ai putea fii tentat sa-ti iei un moment de respiro.Sa stai nemiscat in pauza inseamna ca muschii tai lucrati ar putea sa se blocheze.Efectuati mini-stretchinguri intre seturi sau plimbari prin sala,caci astfel va veti revigora musculatura lucrata.
  • Neglijarea grupelor slabe - Este important sa nu-ti uiti partile slabe chiar daca partile mai avansate "iti fura ochii"!Neglijarea grupelor musculare mai slabe si antrenarea celor favorite te lasa de obicei in dezechilibru.Cu cat esti mai incantat de grupele avansate,cu atat mai mult trebuie sa te concentrezi pe grupele slabe.
  • Ignorarea fazei negative a unei repetari - Dati aceasi atentie miscarii,atat pe cursa pozitiva cat si pe cea negativa.Efortul pentru grupa musculara va fii astfel mai mare si s-ar putea sa fie nevoie sa reduceti din greutatea de pe bara,dar cu siguranta rezultatele se vor vedea.
  • Nu copiati alte programe - "Copierea" antrenamentului unei persoane din sala,care are un fizic fantastic,este o greseala.Un corp superb este cladit pe un anume tip de antrenament care s-ar putea sa nu ti se potriveasca.
  • Exercitii efectuate incorect - De "dragul" greutatii de pe bara,s-ar putea sa efectuati unele exercitii incorect,nerespectand forma miscarii si tensionarea musculaturii.Chiar daca greutatea de pe haltera trebuie sa fie din ce in ce mai mare,nu incarcati bara sau ganterele astfel incat sa deformati exercitiile.
  1. Flexii cu bara - nu va ajutati cu picioarele sau cu umerii pentru a ridica bara pentru ca aceste miscari ajutatoare vor scuti bicepsii de efort.Folositi o greutate pe care bicepsul sa lucreze din plin fara a implica alti muschi.
  2. Tractiuni la helcometru - daca va ridicati sezutul de pe banca,inseamna ca o sa trageti bara si greutatile in jos cu tot corpul,deci dorsalii ce au sa mai faca?
  3. Impins de la piept - daca faceti o extensie prea mare a coatelor,s-ar putea sa aveti probleme cu articulatiile umerilor.
  4. Genuflexiuni - daca va lasati prea jos fata de sol,genunchii vor fii solicitati mai mult,ideal ar fi sa coborati pana va ajunge sezutul paralel cu solul pentru menajarea articulatiilor genunchilor.Daca va lasati inspre fata veti solicita foarte mult spatele inferior,ideal ar fi sa asezati sub calcaie o scandura pana se regleaza pozitia corpului.
  5. Fandari - daca vreti sa nu aveti probleme cu genunchii,folositi o greutate mai mica,executati fandarea cu piciorul de atac pe o distanta mai mica.Genunchiul piciorului din spate sa nu atinga solul.
Dupa antrenament - dupa ce ati terminat un antrenament s-a terminat doar o jumatate din stilul de viata de tip culturist.
  • Refaceti-va fluidele pierdute prin antrenament - Transpiratia provenita de la antrenamente va poate deshidrata si astfel corpul pierde vitamine si minerale esentiale.Daca mai si fumati,beti cafea si alcool,riscul va creste mai mult.Beti apa inainte de antrenament,putina in timpul antrenamentului si completati tot necesarul de apa dupa antrenament.
  • Nu ignorati necesitatile corpului - Suplimentatia este un element important intr-un antrenament eficient.Culturistii de nivel mediu au nevoie de mult mai multe vitamine,minerale si proteine fata de incepatori deoarece fiecare corp este diferit,testati care sunt suplimentele cele mai bune pentru corpul vostru.
  • Odihniti-va suficient - Trebuie sa stiti cand si cum sa va odihniti pentru ca este la fel de important ca si a stii cand si cum sa va antrenati.Nu trebuie sa va ingrozeasca ideea ca este necesara o zi de pauza.Muschii se recupereaza si cresc cand va odihniti.
Nu lasati obiceiurile nesanatoase sa va afecteze antrenamentele caci vor fi afectate si rezultatele.Pentru un corp superb este nevoie de timp,multa munca si atentie.

3 comentarii:

Rafael spunea...

super tare blog si interesant am vazut o poza cu u,deci mare wow de cand practici acest sport?bafta

Eddy spunea...

Mersi...cam de prin '92 ma ocup de acest sport,din pacate,cu multe pauze de antrenament!Bafta si tie!

r11guiutz spunea...

Salut! Imi place blogul, din cate am citit, numai lucruri adevarate aici, nu ca in articolele din unele reviste ce isi promoveaza agresiv produsele.
si eu am un blog cam pe aceeasi tema, poate facem un schimb de bannere, linkuri.
Bafta in continuare!

Trimiteți un comentariu