luni, 7 iunie 2010

Calciu - Magneziu

Aceste doua elemente se gasesc in cantitati incredibile in scheletul uman.
Principalul rol al calciului este mineralizarea osoasa,fiind implicat insa si in contractia musculara,amplificand astfel efectul magneziului.Printr-un aport adecvat de magneziu,puteti amplifica efectul glutaminei si creatinei obtinand o energie crescuta.
Calciul si magneziul intervin in metabolismul proteinelor atat indirect,cat si direct,ambele elemente fiind legate de structura acestora.Caciul se gaseste in interiorul muschilor in combinatie cu acidul glutamic si albumina,facilitand astfel activarea proteinelor contractile,intervenind direct in contractia musculara,alaturi de magneziu care are o actiune trofica asupra vaselor sangvine,mentinandu-le eleasticitatea.De asemenea,magneziul intareste sistemul imunitar al organismului prin stimularea formarii imunoglobulinelor.
Atata calciul cat si magneziul au nevoie de vitamina D pentru a fi metabolizate.In cazul calciului,vitamina D declanseaza sinteza proteinei fixatoare de calciu,iar magneziul ii favorizeaza absorbtia la nivelul intestinului subtire.
Excesul de grasimi alimentare duce la eliminarea excesiva a calciului,la fel cum excesul de carbohidrati creste eliminarea magneziului.
Doza zilnica de calciu este de aproximativ 800 mg.Cele mai bune surse sunt reprezentate de lapte si derivatele din lapte,in primul rand,precum si legumele verzi,carne,fructe si galbenusul de ou.
Doza zilnica de magneziu este de aproximativ 250-300 mg.Cele mai bune surse sunt graul,porumbul,cartofii,ovazul.curmalele etc.
Pe timpul verii,cand transpiram mai mult la antrenament,ambele elemente sunt eliminate in proportie mai mare,datorita faptului ca transportul lor in corp se face simultan,deci suplimentarea cu un complex calciu-magneziu ar fi cea mai buna solutie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu