miercuri, 26 mai 2010

Aminoacizii

Aminoacizii ce se gasesc in proteine se impart in doua grupe : esentiali si neesentiali.Aminoacizii neesentiali sunt fabricati de organism iar cei esentiali trebuie ingerati prin mancare sau suplimente.
Aminoacizii esentiali sunt : treonina,lizina,metionina,leucina,arginina,valina,triptofanul,
izoleucina si histidina.
Aminoacizii neesentiali sunt : glicina,alanina,serina,cisteina,acidul aspartic,acidul glutamic,hidroxilizina,cistina,tirozina,prolina si hidroxiprolina.
 Alti aminoacizi ce nu sunt prezenti in proteine : L-3-4-dihidroxifenilalanina sau L-Dopa,este un puternic stimulator al hormonului uman de crestere dar are unele efecte secundare serioase si trebuie sa fie evitat.Un alt aminoacid stimulator ce nu se gaseste in proteine este 5-hidroxitriptofan si acesta avand efecte secundare,astfel ca arginina si ornitina sunt substituenti frecventi deoarece sunt aparent siguri si cu efecte rezonabile ca stimulatori ai hormonului uman de crestere.
Rolul aminoacizilor : Aminoacizii sunt necesari in aproape fiecare proces fizic din corpul uman - cresterea muschilor si repararea lor,producerea de energie,producerea de hormoni,activitatea glandelor endocrine si functionarea sistemului nervos.Aminoacizii se pot combina cu vitaminele si mineralele pentru a produce diferite efecte in corp,ei pot fii catalizatori pentru reactii enzimatice si pot produce enzime.Un exemplu : aminoacidul esential metionina depinde de vitamina B6 si magneziu.
35% din masa musculara este formata din aminoacizii esentiali - leucina,izoleucina si valina denumiti "lantul de aminoacizi ramificat".O deficienta in unul dintre acesti 3 aminoacizi legati va produce scadere musculara.
Daca nivelul izoleucinei este scazut (detectat din urina),veti avea simptome tipice similare hipoglicemiei,ca de exemplu apatia,deoarece acest aminoacid este important in transformarea glicogenului muscular in energie.
Leucina este importanta si in construirea muschiului,prevenind rupera muschiului si ajutand la vindecarea rupturilor.Un nivel scazut de leucina in urina poate indica o deficienta fie in alimentatie,fie de vitamina B6.
Vitamina B6 este un factor necesar in sistemul enzimatic care este responsabil in producerea de energie si sinteza proteinelor si este fundamentala pentru metabolismul adecvat al valinei.
Histodina este vitala in procesul metabolic al sintezei proteinelor.Niveluri scazute de histodina au fost legate de artrita.
Arginina este larg intrebuintata de sportivi ca agent in stimularea eliberarii de hormoni de crestere.
Glicina este cel mai mic aminoacid.El serveste ca ambinet (loc de formare) de baza azotat pentru formarea aminoacizilor neesentiali si este un element important in structura celulelor rosii din sange.Creatina,o importanta sursa de energie musculara,are nevoie de glicina in procesele de sinteza.
Lizina este un supliment nepretuit pentru rezistenta sportivului.Lizina si vitamina C formeaza impreuna L-Carnitina,care permite celulelor musculare sa intrebuinteze oxigen.
Prolina poate fii metabolizata pentru energia musculara si,daca aveti o deficienta,puteti suferi de oboseala.
Cistina se crede ca este un component major al mecanismelor tesutului antioxidant.Beneficiile teoretice ale suplimentarii cu cistina sunt vindecarea mai rapida,durere diminuata in cazul inflamarilor,prelungirea tineretii,inflamare redusa dupa un accident si tesuturi conective mai puternice.
Alanina este un producator de energie si ajuta la reglarea nivelului zaharului din sange.
Serina care este transformata in corp in cistina,este un element important in producerea energiei celulare.Serina poate fii formata din aminoacidul esential treonina.Daca sunteti deficienti in serina,orice suplimentare trebuie sa includa si vitamina B6,magneziu si fosfor.
Formula de baza a aminoacizilor si substante nutritive : leucina,alanina,acid glutanic (glutamina),histolina,cisteina,L-carnitina,izoleucina,arginina,dimetilglicina,acid alfa Ketoglutanic,glicina,prolina,lizina,valina,treonina,serina,biotina,piridoxina (vitamina B6),magneziu.
Baza suplimentata cu alti aminoacizi :
- Serina poate fii luata intre mese pentru a creste nivelul zaharului din sange sau inainte de un antrenament sau competitie pentru a genera energie.Este de ajutor in special daca aveti hipoglicemie.
- Alanina poate fii luata intre mese pentru a creste nivelul glicogenului din corp,ceea ce va protejeaza muschii.Se recomanda intrebuintarea inainte de antrenamente,intre mese si inainte de culcare.
- Acidul glutanic sub forma de pulbere de L-glutamina ajuta memoria si concentrarea si este de ajutor cand va antrenati intens.
- Acid alfa ketoglutaric va ajuta sa reglati sistemul energetic si aduce energie in plus inainte de antrenament sau concurs.
- Carnitina ajuta la accelerarea procesului de ardere a grasimii,cresterea energiei de lunga durata si capacitatii de a face antrenamente mai intense.
- Acidul citric aspartic creste nivelul energiei disponibile,este de ajutor a-l lua inainte de antrenament sau concurs.
- Tri si di-metil glicina sunt excelente pentru imbunatatirea sistemului imunitar si pentru prevenirea si intarzierea cresterii volumului de acid lactic din muschi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu