marți, 25 mai 2010

Dieta culturistului

Alimentele pot fi categorisite in 3 grupe : proteine,carbohidrati si grasimi (macronutrienti).
Proteinele - Un culturism are nevoie zilnic de o ratie de 2-2,5 grame de proteine per kg greutate corporala pentru a obtine o crestere maxima,deci,la o greutate de 100 kg ar trebui sa consumati un total 200-250 grame de proteine zilnic,impartite in 5-6 mese.Aportul de proteine ar trebui sa vina din urmatoarele alimente : piept de pui si curcan,peste,carne de vita,lapte si oua.

Carbohidratii - In ordinea combustibililor pentru antrenament,sursa primara de energie a unui culturist ar trebui sa fie carbohidratii.Daca primeste un supliment inadecvat de hidrati de carbon,corpul va aparea stors de energie si va apela ca sursa de energie la proteina,care va fi convertita in glucoza si apoi folosita ca sursa de energie.Aceasta conversie a proteinelor in glucoza poate sa va goleasca rezerva de proteine din muschi si astfel sa puna corpul in afara balantei pozitive de azot.O dieta deficienta in carbohidrati poate sa afecteze serios intregul proces de constructie musculara.
Carbohidratii ar trebui sa provina in primul rand din surse comnplexe (naturale,produse neindustrializate),cum ar fi orezul si cartofii;legume bogate in fibre vegetale cum ar fi brocoli,conopida sau salatele;mai sunt fasolea si fulgii de ovaz.In esenta,consumati cereale si vegetale evitand carbohidratii rafinati.

Grasimile - Va veti asigura necesarul de grasimi consumand proteine si grasimi vegetale continute in nenumaratele surse de carbohidrati,deci,nu este nevoie sa eliminati alimentele grase.

Lichidele - Apa este cea mai importanta bautura pentru culturisti..Este cheia de a ajuta corpul sa aiba un proces metabolic regulat,productie de energie si metabolismul grasimilor.De exemplu,corpul omenesc nu poate sintetiza proteine fara o cantitate adecvata de apa,deci,corpul tinde sa se deshidrateze iar fara o hidratare corespunzatoare nu veti fi capabil sa optimizati cresterea.Pentru a gasi cantitatea de apa necesara,multiplicati greutatea corporala cu 0,02,adica pentru o greutate de 100 kg necesarul de apa este de 2 l.Apa nu contine calorii,deci nu puteti bea prea multa.Incercati sa va tineti departe de alcool,deoarece are valoare calorica mare,nu are proprietati nutritive si produce deshidratarea corpului.Sucurile naturale din fructe sunt foarte bune,dar unele contin multe calorii.Doua sau trei cesti de cafea pe zi sunt in regula,acelasi lucru fiind valabil si pentru ceai.

Mesele - Pentru construirea musculara,trebuie sa consumati mai multe calorii decat cantitatea ceruta pentru activitatile curente.Datorita metabolismului personal,proportia grasimi/muschi si nivelul activitatilor fizice,fiecare dintre noi arde caloriile intr-un mod individual.
Pentru culturisti,cele trei mese standard nu sunt o alegere prea buna.Cea mai buna crestere se obtine in sistemul in care mesele sunt dispuse la interval de 2-3 ore,deoarece corpul nu poate asimila la o masa decat un numar limitat de calorii si proteine,de aceea,este bine sa va planificati 5-6 mese pe zi.Cea mai critica masa a zilei este cea de dupa antrenament.Daca nu mancati in intervalul de pana la 30-45 de minute dupa antrenament (chiar daca este numai un amestec proteic) veti intra intr-o stare catabolica,facand antrenamentul nestimulativ si favorabil descresterii masei musculare.
Cea de-a doua masa importanta a zilei este cea de dinainte de antrenament,care ar trebui sa fie consumata cu cel putin 1,5-2 ore inainte.Nu va ghiftuiti,dar consumati carbohidrati si proteine in cantitate suficienta pentru a preveni micsorarea tesutului muscular si reducerea nivelului energetic.
Urmatoarea ca importanta este prima masa a zilei,corpul avand mare nevoie de energie si hrana in primele ore ale diminetii.

Suplimentele -  Cu ajutorul unui regim alimentar bine alcatuit,nu ar trebui sa aveti nevoie de suplimente,cu toate acestea cateva suplimente pot fi benefice - in special amestecuri de multivitamine/multiminerale,vitamina C si E,si concentrate proteice din oua sau lapte amestecate cu lapte degresat.
Vitaminele si mineralele va pazesc de eventualele carente alimentare si ar trebui sa includa un gram de vitamina C,50 de miligrame de B complex si 400 de UI vitamina E.
Datorita rolului in recuperare si in prevenirea infectiilor,se recomanda sa luati suplimentar cate un gram de vitamina C la mesele 3 si 5.
Concentratele proteice sunt superioare proteinelor continute de alimente pentru ca au o proportie mai buna a aminoacizilor esentiali si sunt mai usor de asimilat.Daca veti bea cateva portii de concentrate pe zi,aceasta va imbunatati factorul de utilizare din alimente si veti castiga o masa musculara de calitate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu