sâmbătă, 5 iunie 2010

Factorii recuperarii

  • Programati zilele de odihna - Daca antrenamentele voastre constau din 100% efort (o conditie absolut necesara pentru progres continuu) atunci aveti nevoie de zile de odihna pentru a asigura o recuperare adecvata.
  • Evitati supraantrenarea - Semnele supraantrenamentului includ pierderea apetitului,dureri de incheieturi,stare de greata,o atitudine negativista,insomnie,iritabilitate,oboseala sau pur si simplu un sentiment general de plictiseala.Tratamentul prevede o pauza de 2 saptamani in care sa nu mergeti la sala,refaceti-va si apoi reveniti in forta.
  • Ascultati-va corpul - Forta si masa musculara se construiesc intr-o maniera ciclica,nu intr-una lineara.Uneori puteti fi mai puternici ca alteori.
  • Nu faceti antrenamente decat daca sunteti complet refacuti - Cu toate ca este important sa ai un program,trebuie sa-l respectati cu inteligenta.Daca mai aveti musculatura incordata,iar durerea este inca prezenta in muschi sau daca nu sunteti prea bucuros sa mergeti la sala,nu va fortati daca inca o zi de recuperare v-ar mari performantele.
  • Dormiti bine noaptea - Asigurati-va ca dormiti cel putin 8 ore pe noapte si straduiti-va sa dormiti o jumatate de ora sau mai mult,in plus,in zilele cu antrenament.
  • Dormiti dupa-amiaza - Chiar si 20 minute pot avea un efect benefic in procesul de refacere al corpului.
  • Luati-va o saptamana liber - Luarea unei pauze de o saptamana la fiecare 2-3 luni va permite sa va refaceti psihic si fizic dupa antrenamentele grele.Muschii cresc in timpul perioadei de refacere,nu in cea de antrenament,iar o saptamana de odihna activa va poate ajuta sa va atingeti obiectivele.
  • Incorporati tehnici de relaxare pentru refacere - Incorporarea unei perioade mai mari de relaxare poate fi la fel de simpla ca petrecerea unei seri in fata televizorului,ascultarea unei muzici calmante sau un masaj.Alte tehnici cum ar fi yoga,intinderile,acupunctura,presopunctura si hidroterapia pot fi de asemenea eficiente.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu